top of page
Search
  • sihkerjpg

ÕF pelmeenitrio

Lisette Kivisild

Foto: Sandra Tammur

 

See ei tule ilmselt ka uutele Sihkri lugejatele üllatusena, et Tartu Jaan Poska Gümnaasiumis õpivad väga aktiivsed ja suurelt unistavad noored, kellel on imelisi ideid, mida realiseerida. Igal aastal luukase uurimistööde raames mitmeid õpilasfirmasid, et oma unistusi täide viia, ning sel aastal on samuti paljud Poska noored seda teinud. Otsustasin lähemalt tutvuda 11.e klassi õpilaste Robert Veide, Rait Janseni ja Henri Laansoo loodud õpilasfirma Pelmeenitrio tegemistega.


Võtsin ühendust firma tegevjuhi Robert Veidega ning palusin tal rääkida ka teiste ettevõtte liikmetega, et saaksin neid kõiki esimesel võimalusel intervjueerida. Intervjuu käigus selgus, et Rait Jansen on ÕF Pelmeenitrio müügi- ja turundusjuht ning Henri Laansoo toimetab firma finantsjuhina. Poisid on juba mitmeid aastaid tundnud huvi ettevõtte loomise vastu ning Rait Jansenil on isegi varasemalt olnud sellealane kokkupuude põhikoolis, kuid üldiselt puuduvad poistel varasemad kogemused ning uudne olukord pakub ka neile väga palju põnevust.


Küsimusele, kuidas tekkis selline idee, vastas Robert Veide järgmiselt: ”Sõin siis ükskord pelmeene ja mõtlesin, et miks ma ei ole kunagi erinevaid pelmeene söönud ja et miks need peavad olema kogu aeg ühte värvi ja hästi sarnase kujuga.” Ta leidis, et sedasi tüdinetakse pelmeenide söömisest suhteliselt ruttu ära, ning tegelikult oleks neist võmalik teha ka gurmeerooga, mida isegi Gordon Ramsay võiks unistustes soovitada.



Poiste ettevõtte nime kohta uurides selgus, et selle valimine ei olnud sugugi kerge. Valikus olevat olnud palju erinevaid nimesid, näiteks Kolm Pelmeeni või Pelmen, millest viimast ei saanud kasutada sellepärast, et sellenimeline ettevõte on juba Eestis olemas, kuid ÕF Pelmeenitriole jäädi kindlaks seetõttu, et sellel on firma tegevjuhi arvates ka eriline tähendus. Naljatlevalt ütleb ta, et nime esimene pool ehk sõna “pelmeen” on oluline, sest pelmeenid on söök, seega hoiavad need meie inimkonda elus ning aitavad meil edasi areneda. Samuti on ka nime teisel poolel ehk sõnal “trio” oluline roll, sest see esindab number kolme, mis on Vana-Kreeka mütoloogias kasutusel olnud edukust esindava numbrina, ning on ühtlasi seostatav ka kolme liikme ja kolme erinevat sorti pelmeenidega.

Ettevõtjad olid Sihikri lugejatele kui potentsiaalsetele klientidele ka lahkesti nõus oma tooteid kirjeldama. Pelmeenitrio pelmeenide uudsus ja originaalsus seisneb poiste silmis peamiselt ilma tervisele kahjulike värvaineteta taigna värvuse ja kuju muutmises. Lisaks on kõik Pelmeenitrio tooted oma olemuselt tavalistest toidupoodides müüdavatest pelmeenidest suuremad ja mahukamad ning sisu jaoks vajalik liha on saadud otse turult.

Saadaval on, nagu eelnevalt sai nimetatud, kolme erinevat sorti pelmeene. Esimesed on lillas taignas sea- ja veiselihast sisuga poolringikujulised pelmeenid, mille värv on saavutatud lillat kapsast kasutades. Teised on punakas taignas kanalihast poolringikujulised pelmeenid, mille värv on saavutatud punapeeti kasutades, ja kolmandad naturaalset värvi taignas sea- ja veiselihast hinkaalid, mille sisule on lisatud tšillit ja jalapenot. Samuti selgus, et noored on omavahel arutanud ka neljandat sorti pelmeenide, mis sobiksid ka taimetoitlastele, väljatöötamise võimalikkust.


Praeguseks on ettevõte oma tegemistega jõudnud nii kaugele, et tooted on valmis ja nende hinnad on paika pandud. Pakk pelmeene kaalub 400 grammi ja maksab 5 eurot. Ka pakendid ja nende logo on valmis saanud, kuigi pakenditega esines alguses mõningaid probleeme. Alustatud on sotsiaalmeedias toodete reklaamimisega ning selle vahendusel ka toodete müügiga, kuid seoses sellega, et hetkel on olukord olnud üsnagi ebastabiilne, pole jõutud osaleda laatadel, mis annaksid ettevõttele ainulaadse võimaluse end nii-öelda avalikult näidata. Loodetakse sellele, et olukord läheb ÕF Pelmeenitriole peagi soodsamaks ning laatadel oma toodete müümine ja tutvustamine on varsti jälle võimalik. Noorte edasised tegevused on seotud sponsorite leidmise ja originaalse veebilehe koostamisega, mille loomise on enda peale võtnud Rait Jansen.


Üldiselt on tegemist vägagi entusiastlike ja motiveeritud ettevõtjatega, kes tahavad edaspidi ÕF Pelmeenitrioga ka uurimistöö väliselt tegelema jääda. Noori on kõik neid ümbritsev inspireerinud ja Rait Jansen tahtis teistelegi huvilistele, kellel on soov oma ettevõte luua, soovitada raamatut “Rikas isa, vaene isa”. Tema sõnul pidavat seal olema päris kasulikke nõuandeid ja mõtteid, mida kõrva taha panna. Isiklikult näen 11.e klassi poiste ettevõttes suurt potentsiaali ja usun nende edaspidisesse edusse.


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Labidaga näkku - akadeemiliselt?

Kirjutas Skorpion Kesk kevadist eksamimaratoni ja ülikoolistressi otsustasin korraks seisatada ja tagasi vaadata. Eesti haridussüsteem on küllaltki kaugele tulnud, oleme õpilastena kogenud nii mahajää

bottom of page