top of page
Search
  • sihkerjpg

Poskast sirguvad taskuhäälingutähed

Autorid: "Stereotüübid" ja "Kastist välja"

 

“Stereo-Tüübid” (Oskar Piik ja Ilmar Läänelaid): Maailmas on kahte sorti inimesi: need, kes teevad podcast’i, ning need, kes kuulavad podcast’i. Meie teeme podcast’i. 10. klassi lõpus tuli Ilmar Oskari juurde pakkumisega, millest ei saanud keelduda, sest aeg oli endale leida uurimistöö teema, mida pidi kindlasti olema huvitav teha. Ilmari idee teha koos üks podcast kõlas Oskarile justkui Martini raputatult, mitte segatult. 2020. aasta suvel sai valmis tehtud saate logo, tunnusmuusika ning ka esimesed teemad esimesteks saadeteks. Sügisel võis show alata.

Stereo-Tüübid inspiratsiooni ja kolle kogumas. Foto: Maarja Mets

“Kastist Välja” (Kirke Kivisoo ja Nora Nõmm): Otsustasime eelmise aasta suvel, et peame saama tähtedeks Eesti taskuhäälingutaevas. Nähes kümneid meeme, kuidas sõbrad pärast üht veidigi arukamat vestlust oma podcast’iga alustavad, tundsime end veidi haavatuna, kuid otsustasime oma mõttega ikkagi edasi minna. Suures motivatsioonihoos suundusime kohe tehnikapoodi mikreid ostma. Investeerisime võimsasse 7-eurosesse mikrisse, mis, üllatus-üllatus, salvestas meie juttu nagu mootorsae põrinat. Pärast seda vahejuhtumit võtsime hoo maha ja vaikselt hakkaski valmima taskuhääling “Kastist välja”.


"Kastist välja" neiud kurikuulsat 7-eurost mikrit katsetamas. Foto: erakogu

Mis teemal taskuhääling on? Miks selle teema valisite?

Oskar ja Ilmar: Taskuhääling räägib armastusest, vihast, sõjast, rahust, uhkusest, eelarvamusest ning zombidest ning kõigest muust, mida filmid ja muusika inimestele pakkuda suudavad. Saate valmimisest oligi peamiselt puudu podcast’i teema ning selle leidmine ei olnud raske. Nimelt on filmid ja muusika olnud meie mõlema kirg nii ammusest ajast peale, kui mäletame, ning taskuhääling neist mõlemast kategooriast oli sajanditehing.


Kirke ja Nora: Üldisemas plaanis kohtume inimestega, kes on meie arvates ägedad ja võivad teistele huvi pakkuda. Natuke oli ka soov nende vestluste kaudu iseennast arendada. Kuuldes tõeliste hustle nation’i liikmete käest, mida eduks vaja läheb, võib ka endal tekkida motivatsiooni tegutsemiseks. Pilootepisoodi eesmärk oli meid endid tutvustada ja pisut avada tausta taskuhäälingu valmimise taga. Lõpuks läks see episood pisut käest ära ja jõudsime jutuga oma identiteedikriiside ja geeniusräppari Yung Leani juurde.


Kuidas enda hinnangul siiani läinud on?

Oskar ja Ilmar: Nagu kõik teavad, siis ahvid on koos tugevad ning just see mõtteviis on meid meie kuue episoodi jooksul hoidnud. Kõige vähem olid ahvid tugevad siis, kui üks meist hakkas vahel liialt tsiviliseerituse poole kalduma. Õnneks sai Oskar Ilmari või Ilmar Oskari pärast kuidagi tagasi primitiivsuse poole ning piir podcast’i maailma ja pärismaailma vahel oli rohkem kindlustatud. Fännidele saame veel öelda, et ahjus juba küpsevad mõned intervjuud tuntud Tartu muusikutega. Aga enne peame endale mikrofonid ostma, siis saab seda ajama hakata.


Kirke ja Nora: Saime kõik kenasti valmis, kiitust tuli hulgi ja indu jätkamiseks on. Väga mõnus oleks suvel paar saadet salvestada, kas kahekesi, sõpradega või ehk isegi täiesti võõrastega. Eesti podcast’i “Armastusest” vingumisepisood on totaalne banger! ja sellest inspireerituna mõtlesime, et järgmises osas räägime oma erinevatest hirmudest, nii igapäevastest, imelikest kui ka eksistentsiaalsetest. Kindlasti võiks olla podcast’is oma koht ka erinevatel aruteludel muusikast, raamatutest või ühiskondlikest teemadest.


Kuidas tehniline pool välja näeb? Mis on/olid peamised raskused?

Oskar ja Ilmar: Me küll ei tea, mida teised taskuhäälingud teevad, aga meie salvestasime enda jutu diktofonidesse ja siis pärast lõikasime kokku. Kõige raskem töö oli ja on mõelda Instagrami caption’e.


Kirke ja Nora: Tahtsime podcast’i teha täiesti tasuta ja see oli ühtlasi üks paras katsumus. Tehnika pidime laenama, episoodid salvestama koolis ja Kirke magamistoas, monteerima tasuta programmidega. Vahel pidime salvestama ka arvutimikritega, mistõttu ei olnud heli kvaliteet päris see, mida tahtsime. Asja ei teinud paremaks ka kogemata arvutisse allalaaditud viirus, mis otsustas meilt mõned helifailid pihta panna.


Mida soovitate teistele tegijatele? Mida teeksite teisiti, kui saaksite otsast alata? Mis nõu endale annaksite?

Oskar ja Ilmar: Kõigepealt tuleb käima hakata open mic’idel. Sealt edasi tuleb saada leping mingi produktsioonifirmaga. Ning siis koguda kuulsust üle Eesti ja võiks käia ka välismaal stand-up’i tegemas. Ja kui oled piisavalt stand-up’iga tegelenud, siis võid lõpuks teiste koomikutega podcast’i alustada. See on siis lühidalt see lugu. Me muidugi skip’isime enamus asju.

See pole küll otseselt soovitus, aga meie oleme kaalunud esimese episoodi kustutamist, sest meile tundus, et kõik läksid kohe seda kuulama ning ei tahtnud järgmistest midagi kuulda. (PS Järgmised episoodid on nats paremad.)


Kirke ja Nora: Keskpärane sisu ei müü. Mingisugune reklaamimine, edu või tulu teenimine ei olnud küll meie eesmärk, aga pidime ikkagi leidma oma niši, mis ei tüütaks ei meid ega kuulajaid. Otsast alustades võiksime rohkem õppida, kuidas intervjuud läbi viia ja töötada rohkem selle kallal, et podcast ei kõlaks nagu mage reportaaž. Võõrastega on keeruline kohe voogavalt jutustada ja pinge, et su jutt on varsti avalikult Spotifys, surub paratamatult peale. Uutele hakkajatele podcaster’itele on meil lohutus: tegelikult pole taskuhäälingu tegemine sugugi nii raske, kui alguses tunduda võib! Seni, kuni endal tahtmist on, pole ükski takistus ületamatu. Samuti mõelda läbi, mida pilootepisoodis rääkida, sest paratamatult suundub lõviosa kuulajaid alguses esimese episoodi juurde.


Kus teie taskuhäälingut kuulata saab?

Stereo-Tüübid Instagram: @stereo_tyybid

Stereo-Tüübid Spotify-s


Kastist Välja Spotify-s



42 views0 comments

Recent Posts

See All

Labidaga näkku - akadeemiliselt?

Kirjutas Skorpion Kesk kevadist eksamimaratoni ja ülikoolistressi otsustasin korraks seisatada ja tagasi vaadata. Eesti haridussüsteem on küllaltki kaugele tulnud, oleme õpilastena kogenud nii mahajää

bottom of page