top of page
Search
  • sihkerjpg

Glamuursed meemitarid ehk kes peituvad Poska Meemide taga?

Tekst: Greta Vind, Katre Nael, Kerttu Kull.

Fotod: erakogu

 

Glamuursed meemitarid ehk kes peituvad Poska Meemide taga?

Greta Vind, Katre Nael, Kerttu Kull


Poska Meemid (@poskameemid) on Anna-Liisa Pihlapi (11.e) ja Roosi Õie Andrei (12.d) loodud konto Instagramis, mis on kolm kuud koolipere lõbustanud oma starter pack’ide ja meemidega. Starter pack’is ehk stardipaketis kajastatakse inimesele iseloomulikku riietumisstiili, välimust või käitumismaneeri. Meemikonto keskendub eelkõige õpetajatele, aga ka koolielule. Otsustasime lehehaldajaid intervjueerida, et saada rohkem teada konto ajaloo ja salapäraste noorte kohta.



Kuidas tulite ideele selline lehekülg teha?

Me käime samas trennis ja saame omavahel hästi läbi. Ühel päeval hakkasime õpetajatest rääkima ning mõistsime, et nad teevad erinevatele klassidele tunde andes samu nalju. Anna-Liisa jälgib sotsiaalmeedias Redditi lehekülge ning sellest tulenevalt tulime ideele teha paar stardipaketti. Kõigepealt valmis starter pack inglise keele õpetajast Kristina Männikust, kuid otsustasime seda mitte üles laadida, sest ta õpetab üsna väheseid klasse. Meie esimene postitus oli Eerik Säre kohta ning saime kohe sõpradelt head tagasisidet. Konto lõime kolm kuud tagasi. Eesmärk oli suurendada Poska kooli ühtsustunnet ning kommuuni. Meie kontot jälgivad ka vilistlased, tänu millele saavad nad meenutada gümnaasiumiaega.


Kui paljud teavad, kes selle lehekülje autorid on? Kas soovite oma isikut hoida salajas või ihkate hoopis au ja kuulsust?

Autorlusest teab praegu umbes kümmekond inimest, sealhulgas üks õpetaja. Kuna mõned meemid võivad olla natuke solvavamad, siis loodame, et pärast identiteetide avaldamist õpetajad pikka viha ei pea. Jälgijaid naerutab rohkem nii-öelda vürtsikas kui viisakas sisu. Kuulsus tuleb alati kasuks ning lubame Sihkril meie nimed avalikustada.


Kas lehel nähtav sisu on läbi ja lõhki teie originaallooming või on teil ka abikäsi, kes meeme loovad?

Meie sisu on kokku pandud nii meie endi kui jälgijate mõtetest. Kõik soovijad saavad meile POSKAsti ideid saata järgmiste postituste tarbeks. Enamik abikäsi soovib jääda anonüümseks, kuid soovi korral oleme autorite nime pealkirjades maininud. Näiteks Reinvelti stardipaketi tegemisel said jälgijad vastata küsimustikule, andes niimoodi omapoolse panuse lehe edendamisse.


Kuidas otsustate, millised meemid ja starter pack’id lähevad üleslaadimisele?

Meile kirjutab palju inimesi, kuid kõik meemid ei jõua Instagrami. Mõni saadetis on olnud ekstravagantne ning ebasobilik üleslaadimiseks. Selekteerime postkasti jõudnutest välja parimad meie maitse alusel. Vahel laekub mõnest õpetajast liiga palju meeme. Kui postitame kogu aeg ühest isikust, võib leht muutuda igavaks. Arvestades inimeste maitsete erinevusi, peab sisu olema piisavalt mitmekülgne.


Millist tagasisidet olete õpetajatelt ja kaasõpilastelt saanud?


Üldiselt me õpetajatelt tagasisidet ei saa, sest kõikidel pole Instagrami kontot ning meie isikud olid praeguseni avalikustamata. Õpetajad, kellel siiski on kasutaja, on tagasisidena jätnud kommentaare. Näiteks Märten Karm kommenteeris, et tema stardipakett on nii tabav, et see on lausa hirmutav. Eerik Säre starter pack’is tõime välja, et ta on tunnis väga energiline, kuid vahetunnis rahulik. Säre kommenteeris postituse alla, et vahetunnis peab miimikalihaseid lõdvestama ning puhkama. Klassikaaslastelt oleme kuulnud positiivseid sõnu. Nad on tulnud ütlema, et toodame väga vahvat sisu. Tagasisidet oleme saanud ka sõnumitesse.


Kas mõni postitus on saanud ka negatiivset tagasisidet?


Hiljuti juhtus üks intsident. Meile saadeti sõnumitesse üks tarokaartide meem, mida on varem jagatud ka Poska Discordi serveris. Otsustasime selle postitada, kuid ei mõelnud, et see võib olla ebasobilik. Minu, Anna-Liisa klassikaaslased kritiseerisid meemi, teadmata, kes on kontohaldaja. Meem oli üleval kolm tundi, kuid otsustasime selle ikkagi maha võtta, et säilitada head mainet.


Kui kaua aega teil ühe meemi/starter pack’i tegemisele kulub?


Nende koostamisele eriti palju aega ei kulu. Rohkem aega võtab ideede kogumine. Kui emmal-kummal tekib mõni idee, jagame seda omavahel. Inspiratsiooni kogume ka teiste Instagrami kasutajaid jälgides. Teiste sisuloojate meemid aitavad kaasa kompositsiooni välja mõtlemisele ning postituste tausta loomisele. Roosi vastab sõnumitele, kuid sisuloomine on meie vahel võrdselt jagatud.


Kas teil on ka mingi kindel postitamise graafik või postitate jooksvalt, kui sisu leidub?


Tavaliselt postitame siis, kui koos trenni läheme. Pärast kurnavat arvestuste nädalat on jäänud sisse lünk, kuid materjali meil jagub. Peame meeme ja starter pack’e veidi lihvima ning siis saame need üles laadida. Meil pole kindlat graafikut, kuid järgmine postitus peaks ilmuma lähipäevil.


Kas Poska Meemidel võiks olla pikemas perspektiivis tulevikku? Kas kavatsete kooli lõpetades oma lehe kellelegi edasi pärandada?


Me ei ole sellele veel eriti palju mõelnud. Poska Meemidel võiks kindlasti olla tulevikku, sest juba kolme kuuga oleme saavutanud üsna suure jälgijaskonna (615 jälgijat). Ilmselt pärandame konto mõnele sõbrale nooremast klassist. Üheks võimaluseks on korraldada konkurss, et välja selgitada parim järglane.


250 views0 comments

Recent Posts

See All

Labidaga näkku - akadeemiliselt?

Kirjutas Skorpion Kesk kevadist eksamimaratoni ja ülikoolistressi otsustasin korraks seisatada ja tagasi vaadata. Eesti haridussüsteem on küllaltki kaugele tulnud, oleme õpilastena kogenud nii mahajää

bottom of page