top of page
Search
  • sihkerjpg

Ekstreemustest pika liuni – Kokkuvõte Tartu parimatest kelgunõlvadest

Tekst: Nora Nõmm ja Lisanne Pappel

Fotod: Jasper Frey

 

Pärast pingelist arvestuste nädalat otsustasime auru välja lasta Tartu parimatel kelgumägedel. Kas sina oled juba talverõõme nautinud? Kui ei, siis nüüd on aeg haarata kelk! Hüppa peale ja me viime sind lumisele ja unustamatule sõidule läbi Kassitoome, Tartu Lumepargi ja Kivilinna pommivarjendi!


KASSITOOME

Kassitoomele jõudes avanes meile kaootiline vaatepilt. Pealtnäha süütu lumivalge auk lausa imes lapsi enda keskmesse. Ja kui kelgulised olid peaaegu augu servale tagasi rühkinud, tegi see nähtamatu tõmbejõud oma töö ja kiskus neil just enne tippu saabumist jalad alt. Inimestel tundus siiski lõbus olevat, kui nad üksteist naerusui Kassitoome libedatest nõlvadest päästa üritasid. Üks lapsevanem võttis selle olukorra hästi kokku, kui tema võsuke oli pinda jalge alt kaotamas: “Enam ei saa kõndida, nüüd tuleb roomata!” Ning tõesti, nii see oligi.


Ühelgi korralikul kelgumäel ei puudu hüpekad ning ka meil ei jäänud Kassitoomel nende võlud kogemata. Seirasime Oru tänava pool üht üpris lahedat nõlva. Seadsime sammud sinnapoole, lund sadas ja sõit tõotas tulla pikk ja pehme. Sättisin end mugavalt kelgule ja kontrollisin trajektoori, mis näis sirge ja konarusteta. Illusioonid sujuvast sõidust purunesid, kui nägin, kuidas Nora minu ees oma kelguga lund üles kündis. Edasisest ütlen vaid nii palju, et minul lendas müts peast, sujuv teekond oli silmapete ja rohkem me sealt alla ei lasknud.


Ehk on isegi hämarikus parem Kassitoomel kelgutada kui päeval. Siis heidavad oranžid tänavalambid lumele varje, paljastavad augud ja hüpekad, mille päevavalgus enne näitamata oli jätnud. See on siiski vaid mõte, mitte soovitus!

Kassitoomel on midagi kõigile, kuid peate leppima sellega, et teie sõit lõpeb augus nagu ka kõigi teiste oma, seega olge valmis mõneks purustatud kelguks, nutvaks lapseks aga ka naeratuseks, sest kelgurõõmu jagub seal küllaga. 9/10



TARTU LUMEPARK

Tartu lumepargis saab vahva ja pika vastlaliu, aga ka sellel on omad vigurid. Jõudsime sinna päris pimedas. Võib öelda, et tundmatus kohas lumme hüppamine tasus end mingil määral ära, kuid samas mitte. Ka seal tunned sõidu ajal, kuidas kelk justkui üritab end sinu alt välja rabeleda, aga pead lõpuni ohje enda käes hoidma. Kui soovid moodustada oma sõiduga parabooli, on ka see võimalik, sest mäge ümbritsevad teised järsud nõlvad. Seal sai liugu tõeliselt nautida ja öisesse pimedusse kihutamine oli omamoodi närvekõditav. Kuid ettevaatust! Mägi lõpeb tõelise võsaga, seega manööverdamisoskused peavad olema kõrgtasemelised. Tasaselt libisedes ja silmates kõrval kihutavaid tuubitajaid, tekib siiski teatud igatsus kõrvus vihiseva tuule ja juhuslike kiljatuste järele. 7/10


KIVILINNA POMMIVARJEND

Kivilinna pommivarjend on kindlasti tuttav neile, kellel on olnud õnne Annelinnas sirguda. Seetõttu on seal võimalik lisaks keskmiselt pikale liule saada ka korralik nostalgialaks. Kaugelt ohutuna näival mäel on siiski oma varjupool: kui pole soovi oma kelku kaasa võtta, saab lihtsalt mäe ja oma pükste vahelise hõõrdejõu puudumist usaldades alla lasta, sest kahel nõlval on lumest saanud jää. Kaasa tuleb võtta x-ray vision, sest silmaga nähtamatutest hüpekatest puudust pole. Niisiis saime suure üllatuse osaliseks, kui esimese liuga õhku tõusin ning seejärel otse pargipinkide poole kihutasin – pidurite puudumisel tuleb kannad korralikult tööle panna. Valides järgmiseks liuks uue nõlva, saime taaskord Tehvandi suusahüppajatega sarnase kogemuse, sest kõnniteedel toimetanud lumesahk oli kelgumäe äärde ajanud arvestatava suurusega lumevalli. Mäele naastes ootas meid tõestus sellest, et oleme inimkonnana siiski jõudnud 21. sajandisse – töökad kohalikud on valmistanud mäele lumest trepi, mida mööda oli mäele naasmine eriti hõlbus.

Neil vähestel lastel, kes olid koos meiega talverõõme nautima tulnud, paistis samuti tuju hea olevat. Mis kõige olulisem, mägi on turvaline, sest peale paari lambiposti ei varitse kelgutajaid ükski tõsisem oht. Siiski tuleb silmas pidada, et kõik liud on üsna üheülbalised ning mägi ei paku kogenud talisportlasele oodatud adrenaliinisööstu. 8/10


Olles ühe päevaga läbi kihutanud kolm kelgumäge, peame tõdema, et parimaks Tartu kelgumäeks osutus Kassitoome. Vaatamata kõrgele riskifaktorile on see kõige lõbusam ning pakub igale ekstreemkelgutajale rõõmu. Nüüd on Sinu kord kelgule hüpata ja proovida mainitud mäed läbi. Pikka liugu!


27 views0 comments

Recent Posts

See All

Labidaga näkku - akadeemiliselt?

Kirjutas Skorpion Kesk kevadist eksamimaratoni ja ülikoolistressi otsustasin korraks seisatada ja tagasi vaadata. Eesti haridussüsteem on küllaltki kaugele tulnud, oleme õpilastena kogenud nii mahajää

bottom of page